Kläder som klär av

Tanken med kläder från början var att klä på människor. Idag när man går i butiker och tittar på utbudet känns det som att deras främsta meningen är att klä av. Särskilt när det gäller kvinnor. Korta kjolar, korta toppar, korta blusar som visar det mesta. Jag skriver ofta och tipsar om bra ställen där kvinnor kan köpa kläder som klär dem: fina klänningar, långa kjolar, fina blusar.

Feminine
Fina klänningar

Varför ska man ha kläder som klär kvinnor?

En av de viktigaste anledningar är att försvara oss. Skydda mot kyla, mot onödiga blickar. Bevara oss, för att vi har så mycket värde i oss att inte alla får titta och se oss halvt nakna. Kommer ni ihåg att de kvinnor med högst position i samhället och värde som drottningar alltid haft fina täckande kläder?

Kläder som avklär oss, gör att vi blir sårbara och lätttillgängliga.

I det moderna samhället är budskapet att kvinnor får bestämma själva och att de är starka och självständiga och kan klä sig hur de vill.

Jag däremot menar att kvinnor är väldigt, väldigt värdefulla i sig och därför borde vara täckta från onödiga blickar.

Det är därför de största härskarinnorna och drottningarna i världen oftast haft på sig många plagg och smycken och allt för att täcka sig och försvara sitt värde.

Alla förfäder visste hur viktigt detta var. Det är därför de flesta traditionella dräkter har långa täckande klänningar och smycken och slöja eller någon annan täckande accessoar för kvinnors hår.

Svensk nationell dräkt
Svensk dräkt
Lettisk traditionell dräkt
Lettisk traditionell dräkt

Idag bestämms vad kvinnor ska ha på sig av några manliga designers. Deras kläder säljs i de flesta vanliga butiker. Vilket värde har dessa kläder? Vad förmedlar de till världen?

Det finns så mycket inspiration och unikhet i folks traditionella plagg. Förstår ni hur mycket vetande och vishet våra förfäder hade?

Japansk traditionellt  dräkt
Japansk traditionell dräkt

Och bara därför att man fötts som kvinna i världen behöver man inte klä sig som en man.

Tightsbyxor och jens kan skada kvinnohälsa och förmågan till att få barn. Det är onaturligt att ha hårda byxor på sig för kvinnans anatomi. Det här har till och med vetenskapligt bevisats.

Så jag är så glad att den här trenden verkar börja försvinna. Till mitt hjärtas stora glädje så börjar unga tjejer vända på trenden.

Till exempel den unga Tia, som har rötter från den ursprungliga amerikanska befolkningen försöker att förmedla skönhet och värde av hennes förfädernas dräkter och kultur.

Tia Miscihk
Taggen från @tiamiscihk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s