Mening med att vara en människa

mening med livet

Varje människa ställer säkert någon gång i sitt liv de frågorna: Vem är jag? Vad är mening med mitt liv?

Jag ska inte skriva några svåra filosofiska traktater om att mening med att vara människa. Det har väl många gjort tidigare. Men jag vill gärna dela lite mina reflektioner angående denna frågan som är ganska enkla att förstå och som enligt min åsikt är sanna.

Jag ska inte prata om att mening att vara en kvinna, man, och annat utan ska mest reflektera över den grundläggande förståelse av mening att vara en människa.

mening med att vara människa

För att förstå svar på den frågan kan man börja reflektera om andra som bor på samma djur. Till exempel djur. Fisk. Om någon frågar vad är mening att vara fisk? Simma i havet, äta, föröka sig. Om någon undrar vad är mening att vara fågel? Flyga i luften, äta, föröka sig. Alla fiskar och fåglar är perfekt skapade till denna miljön där de borde leva och där ligger deras mening med livet. Så är med alla andra djur.  Alla är anpassade till sin speciell miljö och för att utföra sin mening med livet.

divers-underwater-ocean-swim-68767.jpeg

När det gäller människan så börjar det mest intressanta. Vi kan flyga i flygplan och vi kan simma i havet men det är kanske inte är vår mening med livet? Vi gör allt som alla andra djur gör som äta, sova… men vad är vårt gren? Om fisk är simmare och fågel är flygare? Människan är? För vad är människans kropp perfekt skapad?

alone animal bird clouds

Jag kan ge svar på den frågan. Människan är troende.  Människa är perfekt skapad för att börja bygga relation med Gud. Bara människa är den enda varelse på jorden som är anpassad för det.  Ingen annan på jorden kan det. Även om man tar mest komplicerade djur som till exempel myror. De är väldigt intelligenta insekter och skapar egna samhällen med komplicerade system. Även de inte kan det.

macro photo of five orange ants

Tänk logistiskt, inte alla människor kan flyga eller simma bra, eller springa. Alla är vi olika och bra och dåliga på olika saker. Men alla människor kan be om de skulle vilja. Alla kan ha relation med Gud. Det finns ingen som inte kunde ha den bland människor. Gud är tillgänglig för båda rika och fattiga, stora och små. Han är tillgänglig för alla människor men är avstängd för djurvärlden, oavsett hur vi än vill, kan vi inte förklara för djur vem Gud är.

ancient architecture art asia

Indiska heliga skrifter förklarar det enkelt. De säger att människa är den sista steget i själens utveckling som leder till Gud bland alla andra livsformer, som växter, djur… Och att födas som en människa är en av de största turen som man kan bara få i världen.  Så mening med livet som en människa är att återskapa relation med Gud som man någon gång har förlorat.  För att då efter människoliv kan man komma tillbaka till Gud. Och det är där vi hör hemma.Det är den största meningen, sen kommer mycket annat som mening att vara kvinna, man, läkare, säljare och så vidare.

scenic view of ocean during daytime

Det finns en del människor som kallar sig troende som utgör många hemska saker. De kallar sig troende men de inte är det. För att om man har en riktig relation med Gud kan man inte vara ondskefull längre. Ofta de som kallar sig icke-troende idag står mycket mer närmare Gud än dem som kallar sig troende.

Man kan tycka att jag skriver för mycket om Gud och om tro, religion och för lite om praktiska saker. Det är därför att det är den viktigaste och ofta den svåraste att nå. Därför vill jag peppa och inspirera människor till det, mening med att vara människan är att vara troende och ha relation med Gud. Och då kan man bygga ett lyckligt liv.

troende

Bilder: pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s