Vara kristen

Kristendomen är en underbar väg till Gud. Det är en resa som förändrar liv och ger mening till livet. Det finns mycket mer i den att det inte går att beskriva utan man måste prova själv. Livet blir andlig och fylld med Guds närvaro.

yellow cosmos flower in green cross wooden decor

Men samtidigt att vara kristen idag är svårt. I dagens samhälle de som ofta kallar sig kristna är de inte på riktigt, de går inte alls den väggen  de skulle gå.

Det blev så klurigt och suddigt när det gäller vem som är kristen? Hur kristen människa borde vara?  Är den som förlåter alla synder oavsett hur smutsigt man än lever? Allt är tillåtet och förlåtet fast det finns regler som man inte bör följa om man inte orkar, det väl är också förlåtet?

bible candle christianity scripture

Jag ska försöka göra en sammanfattning, en lista över regler de som betecknar äkta kristen människa eller de som man som kallar sig kristen borde följa.

Kristen människa:

Ber till Gud och pratar men honom dagligen

Går till kyrka på söndagarna

Undviker arbete på söndagarna för att ägna dag åt Gud

Läser heliga skrifter (bibel) som närmar honom/henne Gud

Avstår från nära relationer med pojkvän/flickvän innan äktenskapet

Inte är otrogen mot sin make/maka

Går inte i äktenskapet med person av samma könet

Följer tio buden

Stödjer välgörenhet och hjälper de svaga

Tar hand om sina föräldrar

Håller helig fasta flera gånger om året

Döper sina barn och uppfostrar dem enligt kristen tradition

(Källa till dem är Bibeln)

belief bible book business

Det där är bara grunden som man borde ha i vardagligt liv. Men hur många som finns bland oss som följer de alla? Inte så många. Inte heller jag kan uppfylla alla de reglerna. Men jag tycker att man måste uppmuntra sig själv och andra att följa dem. Jag tycker att de kan ge mycket glädje och ro i livet. Det är som bra fundament som man kan bygga sitt liv på.

landscape nature africa boy

I Sverige är det flesta lutheraner. Så ni alla känner till Martins Luthers katekes. Någon kan säga att i den katekesen handlar inte om såna reglar, att det finns inget sånt som skriver jag om. Jag kan förklara varför. Martin Luther bodde på 1500-talet i kristen Europa och dåtiden många av de reglarna använde man dagligen då. Det var samhällsnormer så varför skulle han behöva påpeka eller skriva om det igen om det flesta bodde redan enligt dem? Utan skrev han mest det som han tyckte var viktigast för själen då.

gray and white castle built near a cliff

Om man ser på kristendomen från detta perspektivet, då förstår man att kristendomen är en strikt religion. Men dess huvudmål är att vi skulle kunna nå det bästa, att nå Gud. Allt bäst i världen måste man kämpa för och kämpa i först främst mot sig själv.

Vad tycker du om det?

person standing on hand rails with arms wide open facing the mountains and clouds

Bilder: pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s