Instruktion till livet

Tänk så här:

Du ska återvända hem efter lång, lång resa. Du är trött och svag och den enda du tänker på är att komma hem, där det är tryggt, fint, varmt och finns så mycket glädje.

autumn barn colorado colorful
Photo by Pixabay on Pexels.com

Men ditt hem ligger bakom en stor, stor skog. En intressant men också farlig skog. Där finns båda bra och dåliga saker. Där finns trånga, små stigar och stora vägar. Där finns farliga ställen och fina, trevliga ängar.

photo of mountain with ice covered with black and gray cloud
Photo by eberhard grossgasteiger on Pexels.com

Du kan försöka hitta vägen hem själv i denna skog. Du kan vandra lång tid, göra fel, gå vilse, komma till början och behöva börja om din resa från början. När du inte vet den rätta vägen genom skogen, kan du lätt hämna i fara. Du kan fastna på en farlig plats och kanske aldrig hitta vägen till ditt hem.

beige analog gauge
Photo by Ylanite Koppens on Pexels.com

Tänk dig att du får en karta med den rätta vägen. En karta eller snarare en instruktionsbok om hur man går igenom skogen och hur man hittar den rätta vägen hem. Det är en stor bok med detaljerade beskrivningar. Där står allt om denna skog. Där står var det finns farliga ställen, vad man bör undvika, vilka vägar som är snabbast och var det finns trevliga ängar så att man kan vila upp sig. Där står också hur man ska agera i skogen för att inte fastna och gå vilse där. Med den boken känner du dig lugn och trygg.

brown book page
Photo by Wendy van Zyl on Pexels.com

Du går långsamt och försiktigt. Du läser på om skogen. Och även om det är farligt  i skogen är du inte rädd längre, du vet att du gör rätt. För du har den där instruktionen med dig om hur man går rätt. Vissa andra människor som också söker sig hem, går vilse för att de saknar instruktionen, några få lyckas nå hem utan den, men det flesta glömmer bort vandringen mot sitt hem och börjar tro att skogen är deras hem. De börjar bygga bo och säga att de redan är hemma, medan skogens främmande miljö hela tiden bevisar dem motsatsen.

backpack bag branches forest
Photo by Nikita Khandelwal on Pexels.com

Tänk dig att denna skogen är ditt liv eller denna värld. Och denna instruktionsbok är heliga skrifter. Det kan vara Bibeln, Koranen, Vediska skrifter eller andra. Det viktigaste som de har gemensamt är att de visar den rätta vägen i världen. De förklarar hur du bör agera för att lyckas i livet och komma tillbaka hem till Gud.

three houses near chapel below valley
Photo by Nicola Giordano on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s