Vad betyder giftermål?

man in black long sleeved shirt and woman in black dress
Photo by Jasmine Wallace Carter on Pexels.com

Jag vill prata lite om giftermålet här. Att gifta sig är en av de underbaraste som finns samtidigt är det också krävande och svårt. För båda män och kvinnor.  Idag sätter många det praktiska och materiella i giftermålet högre än det andliga. Medan att gifta sig har mycket högre mening i andligt liv.

Idag är bibeltexten ändrad en hel del, men om man kollar den första översättningen av bibeln till svenska så står det så här:

”Och Gudh sadhe, Lät oss göra menniskiona til itt beläte, thet oss lijkt är, then rådha skal offuer fiskanar j Haffuet, och offuer foghlana vnder Himmelen, och offuer fänadhen, och offuer hela iordena, och offuer alt thet som kräker på iordenne. Och Gudh skapadhe menniskiona sigh til itt beläte, til Gudz beläte skapadhe han honom, Man och quinno skapadhe han them.”

ur Gustav Vasas bibel

Så skapade Gud människan – man och kvinna. Man kan tolka det på det sättet att man och kvinna separat inte är en hel människa, utan att de blir en människa tillsammans, när de gifter sig. Både man och kvinna är delar av en människa. Så står det i alla fall i originaltexten och i många andra bibelöversättningar till olika språk som ryska till exempel.

man and woman standing on brown rock under blue sky
Photo by Tizino Academy on Pexels.com

Men det är inte lätt att vara gift. Det är på många sätt så mycket lättare att vara ensam. Att vara med någon kräver uppoffringar, om man vill ha en bra relation. Det är mycket jobbigare.

Därför är giftermål inte bara en fin fest, utan ett helt nytt liv där man väljer att inte ta, utan att ge. Man väljer att bekämpa sin själviskhet genom att binda sig med någon och ge till denna och inte kräva något tillbaks. Man ger ett löfte som gäller hela livet. Detta löfte att ge ändrar samtidigt hela livet till det bättre.

”Den som ger något till sig själv, förlorar det för evigt, men den som ger något till andra, får det för evigt.” Sjota Rustaveli

Man får inte glömma att män och kvinnor har olika saker att ge till varandra. Om en kvinna ger det som en man borde ge, kommer det inte att skänka någon lycka. Samma sak gäller tvärtom.

Varför är detta så viktigt?

Att ge ligger i själens natur eftersom att den kommer från Gud. Det gör att man uppfyller sin mening med livet och det ger glädje  och mening i livet.

 

white and pink flowerson a book beside eyeglasses
Photo by Burst on Pexels.com

När man gifter sig så gäller det att ha rätt inställning. 

När jag studerade i Uppsala så fick jag lära känna ett väldigt trevligt kristet par. En gång pratade vi om att gifta sig. Då sade de: ”Det gäller att ha rätt inställning. Man måste från början, från bröllopsdagen, tänka att nu är vi gifta och det finns ingen väg tillbaka. Nu är vi tillsammans hela livet och det finns inte någon annan väg, så vi måste anpassa oss så gott vi kan.”

blur care close up countryside
Photo by Pixabay on Pexels.com

De valde bort tanken på att det efter deras bröllop fortfarande skulle finnas en utväg i form av separation, skilsmässa eller liknande. De låtsas att sånt existerar inte för dem. Jag tycker att det är väldigt andligt och rätt inställning. Varför skulle man annars gifta sig  än att tro på det 100 procent. Bara för att prova om det ska gå bra? Det kommer finnas båda glada och svåra stunder, och lämnar man en annan dörr öppen – för att fly svårigheterna – så kommer man troligen att ta den.

woman holding bouquet of flowers
Photo by Natasha Fernandez on Pexels.com

Om man lever med någon och lämnar sinnet öppet för separation så kommer man att tänka mycket på det, man lägger mycket energi på att fundera på om man ska stanna kvar eller skilja sig. Istället för att investera i relationen. De som däremot vet att de inte har något annan val, de jobbar hårt och investerar mycket i sin relation, de är medvetna om att de ska leva hela livet och det inte finns något val eller genväg. De försöker göra det bästa de kan och de lyckas alltid. Till slut blir de så nära varandra och har en så fin relation som man bara kan drömma om.

photography of couple sitting on green grass near bridge
Photo by DreamLens Production on Pexels.com

En bra inställning för kvinnor att tänka efter bröllopet är: ” Min man är bäst för mig och jag behöver ingen annan”. Det är lätt att låta huvudet fyllas med dåliga tankar och inte så lätt att kontrollera tankar men det har aldrig varit lätt att vara en människa eller hur? Det är inte alltid lätt att tänka så för att problem och svårigheter kommer alltid finnas i livet som kan påverka mycket på hur man ser på varandra och tänker om varandra. Det här är bra grund på vilket kan man bygga en livslång relation. Om man tänker så så skapar man rätt inställning till ett lyckligt liv som en gift person.

man and woman holding hands walking on seashore during sunrise
Photo by Ibrahim Asad on Pexels.com

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s