Tre anledningar till nedstämdhet och tre lösningar

photo of person walking on deserted island
Photo by Tom Swinnen on Pexels.com

 

Här vill jag prata om icke-materiella anledningar till nedstämdhet i livet.

Jag vill påminna en gång till, att jag inte menar den depressionen när man får efter någon olycka eller hemsk sak, och inte kraftig allvarlig depression eller efter till exempel graviditet. Jag menar nedstämdhet som vissa känner av ibland och då och då eller depression när man känner att man inte är nöjd med livet, depression när :”Allt var bra men jag känner mig nedstämd ändå”.

Jag hoppas att den här artikel kan vara lite hjälp till någon.

Anledning 1:

Nedstämdhet som man får när man känner att man inte utför sin mening eller utvecklar sig professionellt.

Tecken på det: Du gör det som dina föräldrar ville någon gång, du gör något för att det är bra i andras eller samhälles ögon, du gör något som du tycker inte om men vågar ändå inte börja göra det som du vill, är rädd och därför känner sig nedstämd eller avundsjuk på andra som vågar göra det.

Lösning:

Gör en lista över saker som du tyckte om att göra som barn, gillade eller drömde att bli. Kanske du gillade måla, dansa, eller ville bli lärare men föräldrar sade att det är dålig betalt och tyngt jobb. När du är klar med listan, börja göra det på hobby-nivå först. Först tillåt dig att göra det. Känn av hur du mår när du gör det, om det gör dig glad, känns bra och rätt, kanske så småningom börja dra ner på andra saker och öka på de där.

top view photo of flower painting
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Var inte rädd av ekonomisk situation, om du är född att bli lärare men jobbar som ekonom så kommer du ändå tjäna bra som lärare.

En till tips: om du inte kan komma på saker som gör dig glad eller som du gillar. Tänk så här om du skulle vara ekonomiskt oberoende, vad skulle du vilja eller fortsätta göra för människor grattis? Vad är du bered att göra många timmar per dag om du ändå inte får någon ersättning? Vad skulle du vilja göra då?

yellow sunflower illustration
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Tänka så här, det som jag ska göra åtta timmar per dag kommer inte påverka min ekonomi, vad ska jag göra för människor då?” Svaren är: det som du är bered att göra grattis är ditt öde eller där ligger din begåvning. Säg bara inte : ”Min begåvning är att ligga på soffan och titta på tv-serier,” vi pratar inte om villa nu utan om att hitta en sak som man är bered göra för samhälle och som är ens begåvning.

Anledning 2:

Nästa anledning är att man inte följer eller lever liv som en kvinna eller som en man

bench nature love people
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tecken: du känner dig nedstämd och ledsen, du har problem med umgänge av motsatta könet, du kan inte hitta partner eller hamnar i korta och ostabila relationer, du känner att det är orättvist att vara kvinna eller du är inte nöjd med det.

Lösning:  Sluta leva som en man och börja leva som en kvinna. Sluta utföra manliga uppgifter: bära tynga kassar, fixa allt själv, bära allt ansvar på dina axlar, börja be män om hjälp  du har rätt till den och du fotjänar det! Ta inte ansvar för allt, sluta bestämma allt och över allt. Lämna något utrymme till män.  Sluta vara båda man och kvinna samtidigt- även om samhälle tvingar dig, du har rätt att bestämma själv och vara bara en kvinna. Om en kvinna tar på sig allt, det finns inget åt man att göra?

selective focus photography of woman holding leaf in forest
Photo by Luka Siemionov on Pexels.com

Ingen fisk kan vara lycklig om den försöker leva som en fågel och ingen fågel kan vara lycklig om den börjar leva som en fisk. Så börja leva som är rätt för dig. Börja leva som en kvinna till den som Gud har skapat dig till, så kommer ordning och reda till ditt liv. 

Utveckla kvinnan i sig själv, varje dag en halvtimme gör något som gör dig glad, och som gör dig mer kvinnlig. Till exempel: köpa fin klänning, titta på en romantisk film, kär frukter fint och servera dem på ett fint fatt och ät dem, lyssna på vacker och lugn musik, gör någon behandling för kroppen- skäms inte över det, du har rätt till det. Sluta vara alltid praktiskt åtminstone för en dag. Det är väl bra men gör det verkligen dig glad?

woman standing in front of brown wall
Photo by The Lazy Artist Gallery on Pexels.com

Tänk så här: du sade till helt chokad chef att du slutar för en halvtimme tidigare, kommer hem tidigare, gör fint och trevligt, har en fin klänning på sig och gör dig fin och vacker sen kommer din man från jobbet, som är supertrött, kanske arg, och förväntar sig att se trött kvinna i idrottskläder som ligger meningslöst på soffan men han kommer in och nu hoppar något fram, oj! Det var ovanligt. Så frågar han vad är det som pågår? Så säger du, ”ingenting bara försöker vara kvinna en dag” Nu är de två som blev chockade idag. Så kanske ser han på dig och säger: ” Du kanske kan försöka vara kvinna fler dagar”.

Anledning 3:

Icke andlig utveckling

focused photography of flowers
Photo by Artem Bali on Pexels.com

En viss man sade att människa börjar leva som en människa  när den börjar ställa frågor: vem är jag? Vad gör jag här? När hon börjar bry sig om något högre. Allt: människoliv, särskilt kvinnoliv handlar mycket om relationer. Relationer med människor är viktiga men ingen människa är perfekt därför är det viktigt och bra att ha relationen med Gud.

Så tecken på depression: man känner att allt är meningslös i livet, man är rädd åt mycket saker, man har svårt att lita på andra och på sitt liv, man är missnöjd, man känner att allt är bra men något saknas, det gör ont i hjärtat när du ser på solnedgång eller sol uppgång och vet inte varför.

aerial photo of mountain surrounded by fog
Photo by icon0.com on Pexels.com

Lösning: prova på att be eller prata med Gud, lära känna människor som har bra relation med Gud- de kan hjälpa dig. Läs olika heliga skrifter som Bibel, Bhagavad-Gita, Koranen, Tipitaka eller tankar av filosofer som funderar på Gud. Lyssna på podcaster, meditera på bra saker, läs bra litteratur om andlig utveckling. Hitta det som passar dig och börja bygga den eviga relationen som är så viktigt för dig. Jag kan lova att ditt liv kommer att ändras. Gud är inte någonstans långt borta, han är jättenära dig.

Bara att följa de 10 visa bud från bibel är en stor utmaning och svårt men den där utveckling, den är stort väg fylld av glädje. det ger lycka och glädje, det kan jag lova.

stainless steel container on gray surface
Photo by Francesco Paggiaro on Pexels.com

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s