Vara vacker

woman sitting on chair near a table
Photo by antas singh on Pexels.com

När man pratar om skönhet så säger man ofta att människa är vacker. Då baserar man det bara på utseendet. Vi säger: ”hon är vacker” när vi ser någon som ser betagande ut. Men ett  utseende eller det vi ser med våra ögon är bara en aspekt av skönhet. Bara en vinkel av många andra. Skönhet är som en diamant som har flera vinklar, och det gör den så fin och vacker.  Intressant att ord diamant kommer från början från grekiska ”adamas” som betyder ”okrossbar”. Blir inte kvinna det om hon lyckas utveckla alla skönhets vinklar? 😉

diamond
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

Intressant att se hur vediska skrifter beskriver vacker kvinna. Det är så här:

”Hon är tålmodig, blygsam, barnslig, öppen, godtrogen, trogen, trofast, målinriktad och klok. ”

Inte den enda ord om utseendet. Det är helt annan nivå av skönhets förståelse som moderna människor har tyvärr tappat. Men den här vinkel är kanske den viktigaste av alla.

De menar att om en kvinna lyckas bevara alla de egenskaperna i sitt liv (för att hon redan föds med dem) så kan hon vara mycket lycklig i sitt liv. Det är såklart inte så lätt.

pink rose flowers close up photography
Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

På samma sätt uppmuntrar bibeln till fokusera på samma egenskaper. Paulus skriver så här i breven till Timotheos:

”Likaså skall kvinnornas prydnad vara ett anständigt, blygsamt och återhållsamt uppträdande, inte konstfulla håruppsättningar och guld eller pärlor eller dyrbara kläder, utan goda gärningar…” 2:9-10

Jag tycker om det här citat:

” För att ha fina läppar- säg bara goda ord. För att få vackra och lysande ögon- titta på människor med kärlek. För att få fin kropp – dela din mat med hungriga. För att få fina och lena händer- hjälp andra som behöver hjälp. För att få rätt hållning – går med helt säkerhet att själva Gud går nära dig.  Den äkta kvinnans skönhet finns i hennes hjärta, omtanke om andra och utförande av goda egenskaper. Sån kvinna åldras aldrig utan förbli vackrare och vackrare.” okänd källa

nature summer spring flower
Photo by Meir Roth on Pexels.com

Men det är också viktig att tänka på  andra aspekter av skönhet och inte glömma bort det.  Vediska skrifter förklarar också att man kan vara fysiskt vacker. Man kan vara vacker på flera olika sätt. Man kan se vackert ut, man kan låta vackert: prata vackert, ha vacker röst, använda fina ord och prata grammatiskt korrekt. Man kan dofta vackert: ha vacker doft, det menas när man använder parfym, doftrik olja, eller i alla fall är ren. Man kan röra sig vackert, vara graciös, röra sig fint och vackert. Inte bara skynda sig och springa som elefant ”bum, bum,bum!” . Man kan kännas vackert, det menas att ha mjuk hud som man kan få genom att smörja och massera sig. Och om man har alla de aspekterna på mer eller mindre harmonisk nivå kan man bara då kallas vacker. Inte bara om man har fin utseende och fina kläder som ofta  anses idag.

wellness massage
Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Och det viktigaste som man måste förstå är att alla de aspekterna är tillgängliga att utveckla för alla kvinnor oavsett om hon är lång, kort , har mörk hår, ljus hår osv. Alla kvinnor kan det och det är jättebra om de strävar efter att utveckla det i livet.

Varför är det viktig?

Att försöka vara vacker gör kvinnan lycklig. En lycklig kvinna är en av de starkaste  saker i världen. Vacker kvinna kan inspirera, höja humör hos andra. Det är i alla fall en liten förändring i världen. Viktigt också att tänka på för vem och hur visar man upp sig. Försöker man vara vacker för sina närmaste personer som sin man och barn eller för helt främmande människor? Hur visar man det? Det måste man tänka på. Det ger mycket mer att försöka vara vacker för sin familj än för främmande personer och att det helst skulle vara försynt.

woman holding pink petaled flower
Photo by Đàm Tướng Quân on Pexels.com

 

Att vara vacker är ingen lyx grej utan helt normal sak. Vediska skrifter menar att försöka bli vacker är lite som kvinnans plikt. Och om en kvinna börjar försöka utföra sin plikt så gott hon kan, får hon tur och lycka i livet. Vara vacker är ett arbete för kvinnan som belönas väl av livet. Det är faktiskt ett hårt arbete.

Så om du tycker att du är inte  vacker så är det inte sant. Alla kvinnor, det är i kvinnors natur att vara vacker, så du är redan vacker, du måste bara anstränga sig lite gran för att vissa upp det.

Så man kan säga att orden  ”kvinna” och ”vacker” är synonymer som menar en sak. 🙂

woman wearing maroon velvet plunge neck long sleeved dress while carrying several paper bags photography
Photo by bruce mars on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s