Kvinnlig förebild: Zenta Mauriņa

Bild är tagen från Lettlands Universitets akademiska biblioteket
Bildkälla: https://www.acadlib.lu.lv/pvp/0000000355.htm

 

Hon skrev många olika böcker och essäer, reste runt i världen och studerade och undervisade vid världens främsta universitet. Hon föddes i början av 1900-talet och i Lettland är hon också känd för bland annat ”10 budord för själens hygien”. Det och mycket annat gjorde hon trots att hon var svårt handikappad från barndomen. Den jag talar om är Zenta Mauriņa.

När hon var barn blev hon sjuk och efter på grund av sjukdomen förlorade hon förmågan att gå och röra benen. Så resten av sitt liv satt hon i rullstol. Trots att det hände i början av 1900-talet, störde det inte henne från att lyckligt gifta sig och få utbildning på universitet och bli doktor i språkvetenskap samt resa runt världen med sina föreläsningar och läsa avhandlingar.

Jag tycker att hon kan vara en bra förebild för att hon satte det inre och andliga förre det ytliga och materiella.  Dessutom hade hon en stark relation med Gud trots att hon var vetenskapskvinna. Det visar sig i hennes budord.

Jag tycker att de där budorden visar vilken fin inställning  hon hade till livet. Det är säkert tack vare dem som hon kunde klara svårigheter och bli den som hon ville vara. De är enkla och korta och skrivna med vanliga ord men de har en djup mening.

Här kommer några av hennes 10 budord för själens hygien:

Jag översätt dem direkt från lettiska så vissa konstigheter kan förekomma 😉

Tro och lita på folk. Tro och lev på så sätt att alla rädslor skall försvinna. Opålitlighet sågar livets rötter. Det är bättre att bli lurad tio gånger än att aldrig tro på något eller någon. 

Försök inte tveka och vara rädd, agera och våga i stället. Lös jobbiga saker på morgonen och låt trevliga ligga kvar till kvällen. Så att det som är jobbigt försvinner fort och det som är trevligt blir kvar längre.

Fysisk svält är mindre farlig än andlig svält. Även idrottare kan brytas ner om de har förlorat själens harmoni. 

Leva som om varje dag är den sista. Man vet inte när döden ska komma. Genom att sprida glädje, tjänar man Gud.

Zenta Mauriņa

Visst är de underbara?!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s