Två gåvor till dina barn

 

man in black jacket beside boy in pink jacket holding plush toy during daytime
Photo by Negative Space on Pexels.com

Älska andra

Jag tycker att det viktigaste som man kan ge till sina barn är att älska hans eller hennes andra förälder samt mormor och morfar eller farmor och farfar.

Det är ganska lätt att älska sitt barn. Man har ett naturligt band och som föräldrar störs man inte så mycket av barnets svagheter om man ser några.

Det är lätt att fokusera bara på barnen. Man tänker kanske: ”Jag kan ge så mycket kärlek till dem, och bara dem!” Och struntar i alla andra. Det är väl svårt att älska andra. Den andra föräldern kan irritera, ha sina nackdelar och vara så jobbig. Sen finns det massa släktingar också.  Varför ska man älska dem då också om man kan ge all sin kärlek till barnet i stället?

För att barnet någon gång kommer att bli tillräckligt vuxen så att det förstår att det inte är perfekt och också har svagheter. Om barnet under sin uppväxt såg att föräldrar älskade och respekterade varandra och hade bra relation kommer barnet förstå att det går att älska någon som inte är perfekt. Att man kan ge kärlek till dem också och att jag själv kan få kärlek och ge det. Man lär sitt barn att älska andra som de är och trots deras svagheter. Och det är jätteviktigt i livet. Det kommer göra deras liv mycket lättare. Så strunta inte varandra, ta hand om varandra och andra närstående. Det kommer vara det största tecknet på kärlek till ert eget barn.

girls-children-tulips-netherlands.jpg
Photo by Pixabay on Pexels.com

Att bli bättre själv. 

Jag hoppas att jag själv kan bli bättre människa och jag hoppas verkligen starkt på det. När jag fick mitt barn blev jag superglad men samtidigt fick jag oro. På ett sätt kändes det som att barnet kanske kommer få samma svagheter som jag.  Det kändes logiskt eftersom jag ju är förälder. Så troligtvis kommer barnet att lära sig av mig och tyvärr ha risk att lära sig inte bara positiva saker utan också negativa. Denna tanke gjorde så ont. Kommer barnet att få uppleva samma dåliga saker som jag fick? Jag kände att stort ansvar och stort behov att förändra mig. Jag kände att jag ville och måste bli bättre om jag inte vill att mitt barn ska lida.  Jag ville bli bättre själv för att det var den enda sätt som jag kunde hjälpa mina barn. Om jag blir bättre och kan minska mina negativa sidor så kommer de inte heller ha så stora svagheter. Även om de ärver dem så kan jag alltid visa och inspirera dem  att man kan vinna över dem. Jag kan inte det nu men jag hoppas att jag ska kunna.

Denna upptäckt förde mig närmre Gud.

Förut så trodde jag att mina barn kommer vara oberoende av mina synder. Men nu förstår jag att de ska behöva bära en hel last av dem genom livet om jag inte börjar agera nu.

black and white boy child cute
Photo by Pixabay on Pexels.com

Tänk dig så här: Jag, till exempel, har en dålig sida att vara respektlös mot människor. Om jag får flera barn och de lär sig samma egenskap från mig, kommer de också att vara respektlösa. Och om alla de får flera barn så kommer deras barn lära sig det med. Till slut kommer det finnas 15-16 människor som är respektlösa mot människor. Kommer detta göra de lyckliga i livet? Nej. De kommer säkert få massa svårigheter i livet. Vem skapade dessa svårigheter, vem bär ansvaret för att de kommer få jobbigt i livet på grund av det? Det är jag. Att jag struntade i att anstränga mig och sluta vara så stolt och börja respektera andra, kommer så småningom att leda till så mycket olycka hos många liv.  Såklart fungerar det tvärtom också.

backlit clouds dawn dusk
Photo by Pixabay on Pexels.com

Jag skriver detta för att uppmuntra alla föräldrar att bli bättre själva. Barn klarar sig bra  utan den senaste Iphonen eller kläder av dyraste märken. Det kommer inte göra de lyckligare fast det är ganska bra att ha och lätt att ge. Så fokusera inte på dem. Den underbara gåvan som finns hos varje förälder är att ändra sig själv till bättre person med bättre karaktär. Det kommer påverka mycket på dem, det kommer de bära vidare och det kan göra de lyckligare. Att leva ett anständigt liv, leva med Gud, sträva efter det rätta, ha eviga värderingar, visa medkänsla, generositet, vara ödmjuk och modig. Allt detta och mycket mer kan du ge till dina barn som kommer vara till så mycket hjälp i deras liv. Det skapar bra karaktär och bra karaktär är grunden till ett bra liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s