Tron är vägen till frihet

Tro är vägen till frihet

Många tycker att religion och dess tillhörande regler är begränsningar i livet. Vissa vill inte binda sig vid någon religion eftersom att de inte vill begränsa sig.
Att vara fri anser de är ett liv utan begränsningar och regler, för sådant tycker de är är meningslöst. Varför ska man avstå från goda saker som ger så mycket nöje?
Jag tycker att det är helt tvärtom och jag ska försöka förklara varför.

belief bible book business

Photo by Pixabay on Pexels.com

För bakom begränsningarna ligger en karta och instruktioner till ett lyckligt liv på jorden, enligt min åsikt.
De flesta religioner sätter Gud högst i människans liv och målet är att tjäna Gud så länge man lever på jorden.

Och om man inte tjänar Gud, vem tjänar man då? Samhället? Sitt eget ego? I så fall kan man leva efter tidsandans förväntningar eller hur man själv vill och göra alla möjliga saker utan att få skuldkänsla och utan att ta ansvar. Men då begränsar man sig gällande det viktigaste och det som leder till lycka, fred och glädje.
Jag tycker att religion, eller tro, är den enda väg till frihet.
Det är att bli fri med hjälp och välsignelse av Gud.
Om man lever med Gud och tjänar honom så får man kraft att motstå frestelser. Man blir fri från rädsla och fri från andras åsikter, det enda som man bryr sig är om är vad Gud ska tänka om mig eller mitt liv? Hur ska jag göra så Gud ska bli nöjd med mitt liv?
Och då Gud är den som är perfekt och fri, eller även högre än perfekt, leder han då inte till det äkta friheten?
Hur många gör idag något utan att tänka vad andra ska tänka om dig?
Jag försöker så, men det är svårt. Till exempel, det går inte en dag utan att jag tänker på  vad för kläder ska jag ha på mig. Oftast väljer jag dem som andra skulle tycka ser normala ut och inte kanske de som Gud skulle vilja att jag bar. Om Gud gjorde mig till kvinna så borde jag kanske välja kvinnliga kläder, men så svårt det är i dagens samhälle. Att hitta kvinnliga kläder som passar vardagligt och som man ser anständig ut i, i Guds ögon?

En av de starkaste friheter som man kan uppnå är frihet från synd. Men man kan välja att följa Gud istället för synd, man blir inte syndfri men man blir något högre och har något annat att följa.

sky sunset clouds silhouette

Photo by David McEachan on Pexels.com

Ett annat exempel är skvaller. Den där synden sitter tyvärr starkt i mig. Men vem gillar inte att vid fikat diskutera andras konstigheter eller svagheter lite grann? Det är så lätt och bekvämt. Man har något gemensamt då. Sen blir man inte högre eller bättre genom att säga dåliga saker bakom ryggen. Även om jag tycker att det är underhållande i stunden, så känner jag mig dålig sen och som en bedragare mot den person som jag pratat om. Men om jag är troende så vet jag att det inte är bra. Jag är medveten att det är synd, så jag har rätt att välja bort den med hjälp av Gud. Jag kan åtminstone försöka. Jag vet att jag är fri att välja göra hur jag vill och vad som är bra för Gud. Så när nästa tillfälle då folk börjar skvallra kommer, kan jag sitta tyst eller försöka att snabbt ändra samtalsämnet. Då känner jag mig inte dålig och mår bättre. Tyvärr, kräver det mycket uppmärksamhet och medvetenhet i ögonblicken så jag lyckas inte alltid.

Det finns ett gammalt indiskt uttryck: ”Det finns inget mer värdefullt i världen än en människa som alltid säger gott om folk”.

Jag önskar att jag kunde bli sådan, åtminstone lite gran. Jag tycker att min farbror är sådan. Han säger alltid bara bra saker om alla. Jag har aldrig träffat någon roligare och trevligare än honom att umgås med.

I alla fall så tycker jag att det är något fint som alla borde sträva efter. Och jag tror att de flesta skulle klara det mycket bättre än mig 😉

Man säger att man föds som en fri människa. Egentligen så är man beroende av jättemånga andra. Man är beroende av de som tar bort snön från gatorna på vintern, särskilt om man äger bil. Man är beroende av bönderna, som odlar mat, för att överleva, om man inte driver 100 % av sin egen hushållning själv. Man är beroende av den som betalar ens lön, av den som fixar så det finns rent vatten i kranen hemma och även av de som upprätthåller freden i Sverige.
Så när man säger att man är fri och oberoende och struntar i alla andra så struntar man i första hand i sig själv, eftersom att man är beroende av många andra som finns och gör saker så att du kan klara dig idag.
Så varför är det viktigt att ha en relation med Gud? Gud är den högste och har makt över alla och allt. Han ser till så att allt fungerar som det ska. Han kan göra något även om hela världen kommer vara emot honom.
Gud är inte från denna världen. Han är den enda som är helt oberoende av alla men samtidigt är alla beroende av honom. Han är fri.
Han gav lagar till oss för att vi skulle kunna komma till honom från denna värld och vara fria med honom. Han gav oss lagar i olika skrifter för att visa hur man når friheten.

close up of hands

Photo by Pixabay on Pexels.com

Han visade oss hur man blir oberoende av världen i dessa skrifter. Och att man är fri att välja de som känns bra för sig själv.

Det händer i livet att man ifrågasätter sig själv: vem jag är? Varför är jag kvinna eller man? Vad är meningen med mitt liv?
Det är viktiga frågor och dess svar bygger grunden för ett meningsfullt liv.

När man söker svar i världen blir man ofta missnöjd, det känns som det inte finns något svar. Det är på grund av samhället  inte behöver ha lyckliga och fria människor. Sådana människor är svårare att styra över. Men svaren finns hos Gud. Och världen gör allt för att säga att de är fel.
Så om man alltid följer världens trender, blir man aldrig fri, det som ger frihet är Gud och bli närmare honom kan vi genom att lära oss om honom och följa hans regler.
Det finns så mycket mer än det du gör nu. Att överleva sitt liv kan det flesta men att leva ett på riktigt mänskligt och meningsfullt liv kan bara några. Så vad skulle välja du idag?

white tealight candles lit during nighttime
Photo by Zac Frith on Pexels.com

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s